Studiebesök i Sövde Musteri 2013-09-30

Måndagen den 30:e september gjorde medlemmar i byalaget ett intressant och uppskattat studiebesök hos Sövde Musteri. Trots högsäsong och full fart i fabriken tog sig ägaren och chefen, Bonny Håkansson, tid att ge oss nästan en timmes förevisning av verksamheten. Vi fick följa äpplenas och flaskornas väg från kvarn och press, respektive diskmaskin, till fyllda flaskor i butiken.Pressning pågick, men ljudnivån var inte högre än att alla i den 12 personer stora gruppen kunde uppfatta vad som sades. Det framgick tydligt att Bonny Håkansson är en kunnig och entusiastisk mustare. Med speciell stolthet förevisade han den senaste stora investeringen – en professionell destilleringsanläggning av vackert glänsande koppar. Här skall tillverkas lite starkare sorter, som vi dock måste gå till Systembolaget för att köpa.Som tack för besöket överlämnade vi en liten present (köpt på Systembolaget). Vi lät också en flaska Sövdemust ingå i utsmyckningen vid kyrkans skördevesper ett par veckor senare. Läs mera om Sövde Musteri på http://www.sovdemusteri.se/

// Text Jan Andersson

Byalaget bidrog till välbesökt skördevesper i Vallösa kyrka.

Vallösas motsvarighet till Kiviks äppeltavla – installationen med årets skörd av grönsaker och frukter m.m. i kyrkan – bidrog till en välbesökt skördevesper. Konstnärlig ledning av Anita Engdahl-Johansson samt insatser av byalagsmedlemmar med gröna fingrar gjorde att årets utsmyckning höll samma höga klass som tidigare. I sanningens namn måste ju sägas att även andra bidrog till tillströmningen av besökare. Präster och konfirmander, kantor och kyrkokör, vaktmästare och kyrkvärd, och så LRF som bjöd alla på hamburgare efter mässan. Alla samverkade.

// Text Jan Andersson 

_______________________________________________________________________________________

Vinprovning på Fjärilsgården 2013-07-26 kl. 19.00 

15 personer tog chansen att vara med på en spännande vinprovning på Fjärilsgården. Denna gång var temat en jämförande provning mellan två svenska viner och två importerade viner. Det svenska viner kom från Öland (Under Ölands sol 198 kr och en Rondo 2009 289 kr). De importerade viner, en Zinfandel från Italien 89 kr och en Cote de Rhone av druvsorterna Grenache och Syrah, med det lustiga namnet "Hälge" för 89 kr. Ingen av deltagarna visste i förväg i vilken ordning vinerna skulle avprovas. Det blev med andra ord en blindprovning. Efter två fördjupande omgångar ställde jag frågan till deltagarna, vilka viner de skulle välja om de ville satsa på ett vin som de skulle bjuda sina vänner på. Frågan var egentligen överflödigt eftersom mer en hälften av de 10 cl i de svenska glasen fanns kvar och hamnade i vasken. Ingen av provarna ville satsa på ett svensk vin. De importerade viner däremot gick åt till sista droppen. När priset kom på tal efter avslutat provning och resultatredovisning gick en rusning genom församlingen. Det samlade omdöme när det gällde de svenska vinerna  var i det närmaste pinsamt. Det sattes ett stort frågetecken för, om resultatet av "svensk vinkunnande" är moget att säljas på systemet. Jag har hållit i provningar av svenska viner med samma resultat. 

Efter provningen avslutades kvällen med en måltid bestående av hemmagravad lax med dillstuvade potatis samt en pikant bit brieost .Därtill avnjöts(efter smak och tycke) en Müller-Thurgau och en Rotling (rosé) från samma vingård i Moseldalen. Allt detta till livlinga diskussioner om kvällens provning.

Text BRg   Bild  GRg 

Vinprovningar är trevliga och lärorika tillställningar för medlemmar och vänner. Jag ordnar det för er på Fjärilsgården i en trivsam miljö.

Besök gärna min hemsida: www.vinmakaren-pa-fjarilsgarden.se 

__________________________________________________________________________________________

Fisketävling för de yngsta

Ljungfelts fiskedamm Holahög  2013-07-20  kl. 15.00

Inställt på grund av bristande intresse, Inga anmälda barn.

Kan detta verkligen vara sant efter alla års glödande intresse av de yngsta?

//BRG

 

___________________________________________________________________

Prova på Islandshästridning hos Carina Ljungfelt 2013-07-20

Ett antal ridintresserade medlemmar hade infunnig sig på Holahög för att uppleva hur det är att rida på islandshäster med deras speciella gångart. Det var båda ungdomar och vuxna som ville uppleva lyckan på hästryggen. Carina gjorde sitt bästa för att ridtillfället på dessa famtastiska djur skulle bli en upplevelse med mersmak.

Text //BRg

Bild //GRg

Vill du titta på bildspelen?  Börja och titta på den övre bilden (5 bilder) sedan titta på den undre bilden (5 bilder). Bildspelen pågår paralellt under hela tiden.

___________________________________________________________________________________________

Temavandring i Sjörup 2013-06-26

Vi samlades vid runstenen vid Sjörup gamla.

Rolf Ekblad i berättartagen, en glädjestund för de närvarandes öron

Den 26 juni samlades en skara på ca 25 personer vid runstenen vid Sjörups gamla kyrka för att göra en temavandring i stil med fjolårets vandring kring Nykulla. Detta blev en fantastisk upplevelse som var både spännande, intressant och roande. Sonja Engdahl och Stellan Persson guidade oss. Ett fantastiskt team som visste allt om bygdens gårdar och dess invånare.

Läs gärna om den vandringen under fliken ”AKTIVITETER 2012”

Styrelsen beslöt att det skulle bli en temavandring i Sjörup i år, och det blev det också. Vädret var inte det allra bästa, trots detta tycker vi, blev det en bra uppslutning. När alla var på plats talade vi lite om runstenens öden och deltagarna fick en utskrift av berättelsen som går att läsa på vår hemsida. Även i år hade vi den stora lyckan att Rolf Ekblad ville ställa upp och berätta om det som hade tilldragit sig i Sjörup i förgångna tider. Rolf berättelser var mycket detaljrika och fascinerade de närvarande så till den graden att man glömde bort att det var grått och ganska kyligt. Inte heller tänkte man på tiden som bara försvann rasande fort.

Vi fick veta att Sjörups gamla kyrka hade blivit för lite för att kunna tillgodose den växande församlingens behov. Det beslöts att bygga en ny och behovsanpassad kyrka. Den byggdes i Vallösa och fick namnet Sjörups nya kyrka. Det var en nyhet för oss som är nyinflyttade, för de flesta oss är det Vallösa kyrka. Vi kanske skulle vänja oss vid det rätta namnet för att göra den gamla traditionen rättvisa. Sjörup gamla kyrka utsattes för tidens tand och blev mer eller mindre en förfallen ruin. Det fanns dock krafter i byn som ville sätta stop för förfallet och rädda den för eftervärlden. Den gamla stilen och dess fantastiska läge med milsvid utsikt över havet väckte människornas behov att bevara det unika. En man vid namn Johannes Olsson startade en insamling tillsammans med kyrkoherden Hegard. Man aktiverade folk i byn och med gemensamma krafter lyckades man att bevara detta ”juvel” för eftervärlden.

Besök gärna kyrkan (öppet för besökare alla dagar  kl. 10.00-16.00 ) Mitt emot ingången finns en tavla som berätta om kyrkans historia och det gigantiska arbetet att bevara den.

Från kyrkan förflyttade vi oss några hundra meter österut och hittade med Rolfs hjälp  en bygnad som var ganska osynligt. Omgiven av stora träd och buskar dolde sig vagnmakare Edvin Mårtenssons snickeriverkstad. Här arbetade tre personer med att tillverka vagnshjul. Senare när efterfrågan på vagnshjul försvann för modernare alternativ ställde Mårtensson om till fönster - och dörrtillverkning ända in i femtiotalet. Ca 100 meter väster om finns det gamla stationshuset kvar. (numera bostadshus) Tåglinje mellan Charlottenlund och Skivarp gick här under ca 15 år. Den var huvudsakligen avsett att frakta betor från” bondelandet” till sockerbruket i Skivarp. Vid stationen spelades också in en film med Edvard Persson. Stationen fick då namnet LYCKÅS. Filmen var en ganska dyr produktion för sin tid erinrade sig Rolf och fick bekräftelse av kusinen Sam, som också var med på vandringen och då och då hjälpte till med sina hågkomster från den tiden.

Strax intill stationen ligger Rolf föräldrahem. Rolfs far startade en landhandel, som med tiden kompletterades med telefon-och telegrafstation. Rolf och andra unga grabbar fick slänga sig på cykel om det kom telegram som skulle nå mottagaren snabbast möjligt. Det blev en bra inkomstkälla för ungdomarna som bar ut meddelanden till mottagarna i byn. Mitt emot affären på andra sidan Snårestadsvägen ligger Klockaregården. Där bodde också tidvis en gren av den Ekbladska familjen. De var ganska väl representerade i Sjörup och där omkring. Vi fortsatte vår väg genom byn i riktning mot havet. Rolf pekade också ut huset som en gång i tiden var handelsträdgård. Nästa mittemot fanns Gunnarsons livsmedelsaffär som så småningom köptes av Rolfs far, som lade ner livsmedelshandel och byggde om fastigheten till bostad åt någon släkting. Gunnarsson öppnade en affär i Vallösa, nästen mitt emot smedjan.

Lite längre fram på Sjörupvägen hade smeden Ernst Svensson sin verkstad (han var förresten farfar till Karl-Johan Svensson på Karlsborgevägen) Smeden bedrev även taxirörelse och ett åkeri i byn. Många roliga historier berättades om smeden, både av Rolf och hans kusin Sam. Min goda granne Valentin Engdahl, som hade jobbat i Svenssons smedja en tid, hade också några dråpliga historier att berätta. Nu närmade klocka sig 21.30 och det var tid att runda av den fantastiska temavandringen under ledningen den otrolig duktiga guiden. På vägen tillbaka till Sjörups gamla hann vi också med en liten avstickare till ”Vilda västan” Vid vägs ända fanns det tre gårdar. Gårdarna ägdes av tre griniga gubbar som inte kunde mötas vid brevlådan samtidigt utan att det utbröt bråk dem emellan. Historier var många om dessa kufiska personer.

Strax före kl 22.00 avslutades denna historiska temavandringen med en kvällsfika utanför kyrkporten som Eva, Tommy och Lennart ordnade. En fantastisk upplevelse, man kände riktig historiens vingdslag passerade, det var bara att ta för sig.

Min reflexion var – hur kan man återkalla alla händelser och minnen efter så många år. Rolf Ekblad kunde och det var vi alla mycket glada och tacksamma för.

Å byalagets vägnar vill jag tacka för denna gåva inte att förglömma Sams assistens med olika hågkomster. Vi hoppas på mera.

Valborgsmässofirande 2013-04-30

Valborgsmässofirande i Holahög

Vårtalare
Anna Jerrhag

2013 års valborgsmässofirande ägde traditionsenligt rum på Kjell Olssons äng i Holahög. En gigantisk mängd med ris och trädgårdsklipp blev det i år också. Grillarna fanns på plats som alla år tidigare. De användes flitigt av den månghövdade samlingen besökare som gärna ville vara med i vårt traditionsenliga firande av vårens intåg i våra trakter. Valborgsmässokören hade samlats för att förgylla firandet med vackra vårvisor som väckte vår längtan efter sol och värme ännu mer efter den långdragna vintern. I år var det vår församlingspräst Anna Jerrhag som höll talet till våren. Hon anknöt i sitt tal om det vi alla känner inför den stundande sommaren. Det är ju som vi alla känner till inte bara sol och lata semesterdagar vid stranden. Det nödvändiga arbetet i våra trädgårdar, träff med  vänner, barn och barnbarn som inte bor här i vår närhet kräver sin tribut, låt vara angenäma, men trots allt insatskrävande. Jag kände mycket väl det som Anna talade om. Man kan ju i alla fall säga att det under sommartiderna framkallas  en form av "positiv stress", som i motsats till "negativ stress" skapar välbehag och välmående för oss människar. Till slut önskade Anna oss en skön sommar med sol och värme som vederkvika våra sinnen.

Ett stort tack till Kjell Olsson för upplåtande av ängen, kören för vacker vårsång, vårtalaren Anna och inte att förglömma byalagets "pyromangrupp" som också bevakade den falnande resten av brasan till långt in på natten. Vi tackar också er som levererade "brenne" till brasan att ni hörsammade vår vädjan att inte lasta av skräp som inte är lämpligt för vårbrasan.

Kussorna som har sitt sommarbete på denna äng är särslild tacksamma.

Bilder och text

//BRg

_______________________________________________________________________________________________________