Staffan Wilhelmsson en av byns jordbrukare med visioner

Studiebesök hos Staffan Wilhelmsson NYKULLAGÅRD

2014-08-30

En lantbrukare som investerat i Vallösa.

Anläggningen i korsningen mellan Vallösa kyrkoväg och Snårestadsvägen syn tydligt i landskapet. Någon tycker att den stör utsikten, medan andra (exempelvis undertecknad) ser den som ett tecken på framåtanda och företagsamhet. Förutom tork-och lagringsutrustning för spannmål innehåller den maskinhall för tröska, traktorer, betupptagare m.m.

Staffan bjöd på ett mycket intressant föredrag där han beskrev både anläggningen, maskinerna och livet som lantbrukare. Han brukar ca 265 hektar utan anställd personal. Speciell för oss som har andra yrken är det imponerande att se den höga tekniska nivån och den kompetens som krävs för att driva den typ av företag som kallas lantbruk.

Vi tackar och önskar lycka till med den fortsatta verksamheten.

Sjörup-Vallösa byalag

Text och bild

Jan Andersson

 

 

Vy över vårt vackra landskap med Staffans anläggning och havet i bakgrunden

________________________________________________________________________________________

Medelhavskalas på festplatsen Rynge skolan 2014-07-26

Lyckat Medelhavskalas

Samarrangemanget 26 juli mellan Snårestad byalag, Rynge IK och Sjörup-Vallösa byalag blev över förväntan.
En underbar sommarkväll på festplatsen i Rynge med inspiration från Medelhavet. Här kom 185 vuxna och 20 barn som gäster till borden Kos, Magaluf och Side bl.a. Välkomstdrink snagria, sand, strandstolar och en stor bar hjälpte tillsammans med en underbar buffé och allsång till att få alla i en härlig festform. Tomatpaj, sydfransk potatissallad, oxfilé med rosmarinolja, grillad kyckling med salvia och parmaskinka och pannacotta var något som dukades fram på buffén. Nya Stup stod för underhållningen och dansen kunde skiftas med kubb- eller dartspel.
 
Nästa sommar är det dags igen - då blir det nytt samarrangemang och nytt tema! Information om datum kommer.

Anne-Maj Bondesson 

 

________________________________________________________________________________________

Dukat för ett spännande vinäventyr för 17 vinälskare

Vinprovningar på Fjärilsgården 2014-07-18 och 25

Text o. bild  BRg

_______________________________________________________________________________________

Temavandring Rynge 2014-06-25

Samling inför temavandring Rynge 2014

Temavandring i Rynge 25/6 – historia och historier om det gamla Rynge.

Kanske var det våra kända ciceroner, Sonja Engdahl, Clary Kronquist och Stellan Persson som drog folk, eller var det kanske ryktet om tidigare vandringar. Hursomhelst, ett stort sällskap samlades vid Vallösa skola för en trevlig promenad med berättelser om det gamla Rynge. Bilister visade vänligt överseende med att vi ibland fyllde upp hela vägbredden.


Rundan, som rekognoserats av Eva Kristensson och Tommy Borg, gick Ryngevägen norrut – Rynge skolväg – Vallösavägen – Jöns Ols väg – Nykullavägen och Ryngevägen tillbaka till skolan.

Vid flera hus började berättandet med ”.....och här fanns det en gång en affär....”. Det fanns tydligen många affärer och hantverkare i Rynge. Berättelserna ger bilden av en by med mycket liv och rörelse och av att ungdomarna hade kul. Så kul så att man gärna återvänder för en sådan här temavandring.

Vandringen avslutades med kaffe och eftersnack i skolan, även detta arrangerat av Eva och Tommy. 

 

Text o bild

Jan Andersson

PÅ VÄG

__________________________________________________________________________________________

Valborgsfirande 2014 på Olssons äng i Holahög 2014-04-30

Valborgsmässokören i aktivitet

VALBORGSFIRANDE 2014

Det är få händelser i bygden, om någon, som känns så traditionsfyllt som valborgsfirandet. Veckorna före går man förbi och ser bålet successivt växa. Kommer det att bli större än förra året? Och varje år känns det som att det till slut blir det.

I fjol var frågan länge om snön skulle hinna försvinna innan det var dags att tända eld på bålet, i år var det istället på andra hållet, ovanligt varmt och skönt. Det var nog första valborgsfirandet på många år som jag inte automatiskt tog på mig långkalsonger utan kunde njuta av en ovanligt ljummen vårkväll. Traditionsenligt fick vi än en gång förmånen att lyssna på den fantastiska kören under Olles proffsiga ledning.  En del visor känns igen, andra nya, men lika njutbart att lyssna på. Man kan ju klart förstå att de är så duktiga som de är när de tränar så regelbundet; tre-fyra repetitioner före framträdandet, skämt åsido - Otroligt imponerande!

Ett annorlunda valborgstal hölls av Ryngsesonen Anders Kristensson. Tradition och nyskapande med mycket fotbollsinspiration gjorde säkert att även många ungdomar med intresse följde talet till dess slut. Härligt!

När elden var tänd och flammorna steg mot den mörknande vårhimlen lades korvarna på grillarna och alla vi som var där tog tillfället i akt att umgås med grannar och vänner.

Och när man står där och njuter och känner historiens vingslag, man är en liten människa på jorden, i rymden och ännu ett år har gått. Har man tagit vara på året? På de dagar som gått sen man stod här sist? För det är ju dagarna som är livet, de dagar som kommer och går. Har jag visat min uppskattning till de personer som jag verkligen uppskattar, familj, vänner och andra som jag håller av? Jag hoppas jag varit tydlig och gjort det, men ska hela tiden försöka bli bättre på det. För trots allt som kostar pengar så är kärlek och vänskap det viktigaste!

Och vad passar då bättre än att avsluta denna recension med att tacka Kjell Olsson för att vi än en gång fått lov att fira Valborg på hans äng? Tack för det Kjell, det uppskattas verkligen!

Text och bild Carina Ljungfelt