Ett antal aktiviteter har genomförts under försommaren och sommaren

Valborgsmässofirande 2015-04-30

En återkommande och välbesökt aktivitet är valborgsmässofirandet på Olsson äng på Holahögsvägen. Vädret var bra vilket innebar att många bybor och tillresta människor fanns på plats för att se en gigantisk brasa, lyssna på vårsånger och förstås, talet till våren, som för året handlade om individens fria val när det gäller utformningen av vårt samhälle. Efter detta samlades man kring de tända grillarna för att tillreda sig en liten kvällsmåltid i det fria. Jag vill passa på att tacka kören, vårtalaren och byalagets pyromaner för att de ställer upp år efter år.  

//BRg

 

____________________________________________________________________________________________________________

Våra guider Stellan och Sonja i högform

Temavandring Holahög 2015-06-24

Vandringen tycks vara höjdpunkten för människornas i vår by. Det ä fantastisk att så många går "man ur huse" för att få sig en glimt från gångna tider. Livet i gårdarna tycks vara mycket intressant för oss som nu lever i vår by nu. Självklart bidrar våra guiders kunskap och berättelseförmåga  till att så många lockas, även när vädret inte är så inbjudande. Frågorna som alltid kommer upp är av typen - vem bodde på denna gård, vem var han/hon gift med? Vem var släkt med vem? När fick gården nya ägare? Hur var grannsämja? Vilka speciella egenskaper hade den eller den? Sonja och Stellen besvarade det mesta efter bästa förmåga. Själv blir jag trollbunden av allt jag får höra. Jag kan inte låta bli att fråga mig, hur dåtidens byinvånare klarade av sin vardag, sina arbeten med mera. Genomgående kunde jag konstatera att man levde livets glada dagar med hjälp av nyttjande av alkoholhaltiga dryckor, framförallt männen hade dessa vanor. Egentligen inte så märkligt, det sociala livet såg inte likadant ut som idag. Bättre eller sämre - kanske både och? Efter flera temavandringar i vår by kan jag inte låta bli att fascineras av det jag får se och höra. Du som inte varit med går miste om en fantastisk upplevelse från gångna dagar.

//BRg

Inte alla var med på bilden. Sonja och Stellan längst fram på vänster flygel

____________________________________________________________________________________________________________

Byakalas 2015-07-11

ARR. Rynge IK / Bilder och berättelse senare

Till detta arrangemang inbjudes även medlemmar från Snårestads byalag. De är även hjärtligt välkomna till Sjörup-Vallösa byalagets arrangemang.

//BRg

___________________________________________________________________________________________________________

En bukett av ekologiska vita viner som kan köpas direkt eller på beställning på Systemet.
Det finns flera sorter och även röda viner

Provning 4 olika druvor samtliga ekologiska  2015-07-17
 

Den 17 juli träffades 15 vinvänner på Fjärilsgården för en spännande och lärorik vinprovning.. Denna gång ville jag överraska med något nytt thema som i framtiden kommer att bli dominerande bland vinälskare. Jag bestämde mig för att prova fyra viner som tillhör kategorin EKOLOGISKA VINER eller om man så vill NATURLIGA VINER. samtliga fyra viner tillhörde ovannämnda kategori, men med detta tog likheten slut. För att göra det hela lite mera spännande valde jag fyra olika druvsorter.

 
1.  Moselland Riesling Organic
2.  Grüner Veltliner Organic (Österikes stora druva)
3   Sauvignon Blanc Organic (Val de Loire)
4   Cardonnay Organic (Californien)
 
Vi kunde konstatera att samtliga viner hade den druvkaraktären som dessa sorter brukar ha. Samtliga sorter hade någon av de närvarande som sina favoriter. På den punkten är det precis som med icke ekologiska viner.
 
Ingen av de närvarande, så ock undertecknad, kunde garantera att man kunde känna en smak- eller doftskillnad mellan ekologiska och konventionella viner. Vad man dock kunde konstatera att samtliga var överens om att ekologiskt vin måste sannolik vara bättre för hälsan.
Den sanningen gick upp för samtliga i församlingen efter mitt korta föredrag om förutsättningar i både odling och vinifieringen av ekologiska viner. 
Efter provningen bjöds på en passande måltid till vinerna.
Jag valde en välsmakande Laxpudding (efter recept från gamla Henriksberg i Göteborg, (fiskrestaurang av otroligt standard)
därtill skirat smör en blandad sallad från gårdens egna odling.
Avslutningsvis Brietårta med melon och jorgubbar från eget land samt keks och chockladgodis i bitar.
 
Läs gärna faktarutan nedanför!
 
//BRg
 
 

Lite fakta om naturviner/ekologiska viner

En liten nyckel vid köp av viner, som visar att en specifik druva kan inhandlas under olika namn, beroende på var den kommer ifrån.

________________________________________________________________________________________________________