Här är gänget som gjorde det

Skördevesper i Vallösa kyrka 2012-10-14

Till årets skördevesper smyckade byalaget vår kyrka som tidigare år.

Det blev åter igen ett vackert konstverk, bestående av blommor, frukter och grönsaker från den rika skörden som jorden har frambringad. Även fönstersmygar och vaser på olika ställen i kyrkan smyckades med blad i underbara höstfärger. Det påminner oss om att året går mot sitt slut. Det väcker också förväntningar på en ny vår som är i antågande även om en hård vinterperiod ligger och väntar på att få företräde. Ha nu en bra fortsättning på resten av det återstående året.

 

 

 

 

 

 

 

Årets kyrksmyckning under ledning av

Anita Johansson

 

Under fliken "SKÖRDEVESPRAR"

hittar du en liten bildkavalkad, från skördevesprar genom åren, som byalaget har skapat.

 

Text o bild BRg 2012-10-14

Amwaypresentation på skolan 2012-09-16

Söndageftermiddagen den 16/9 var det full aktivitet i Rynge skola. Carina Ljungfelt och några till visade upp företaget Amways  stora spännvidd av världsledande produkter, främst inom hälsa, hem och skönhet, och allt miljövänligt och biologiskt nedbrytbart. Glada amatörer, tillika nöjda kunder presenterade var sitt område. Vi fick höra om tandkräm som polerar istället för slipar sönder emaljen, hudvård och skönhetsprodukter som leder forskningen och har 1000 patent. Mattis visade och berättade med olika spektakulära experiment hur de miljövänliga rengöringsprodukterna fungerar, och att det verkligen blir rent. Sen berättade Kerstin om grytserien som sparar energi och bevarar näringen i maten och Karin om matprodukterna, bl.a. kaffet som man inte får ont i magen av. Vi var många som blev äcklade när Fredde visade hur kranen i skolan var nedsmutsad. Det kändes desto bättre när han demonstrerade och kopplade på e-spring, en termosstor vattenrenare som kopplas direkt till kranen och som t.o.m. i USA får kallas källan till världens renaste vatten. Till sist berättade Carina om varför västvärldens människor bör se till att få i sig extra näring utöver det vi vanligen äter. Pga vårt stressiga leverne, luftföroreningar mm är vi än mer känsliga för ett optimalt näringsintag. Oxidativ stress är roten till många av våra vällevnadssjukdomar och det är idag svårt att få i sig alla nyttigheter i maten. Nutriway är komprimerad näring i pillerform, frukt o grönt utan fibrer och vatten. Helt naturligt, ett enkelt sätt att vara säker på att man får i sig allt man behöver.
Sen var det mingel och fika och många glada möten.
 
Skolan var en utomordentligt trevlig lokal för vår sammankomst och vi kommer gärna tillbaka, håll utkik på byalagets hemsida där Carina bjuder in till kommande presentationer.
 
Vid datorn
Carina Ljungfelt

VINPROVNING 2012-07-27


Nu är det dukat för kvällens vinprovning

Eftersom det var flera sommarboende som undrade om vi kunde ordna aktiviteter som även kunde passa in i deras semestervistelse i vår by, ordnades en vinprovning på Fjärilsgården. De fick tre tider att välja mellan och till slut kunde man komma fram till ett datum som passade de flesta. För dem som inte kunde vara med bjuds nya tillfällen. Fredag kväll inställde sig 14 vinintresserade bybor för att prova viner -  fyra olika druvsorter från samma område, nämligen Languedoc-Roussilionområdet. Druvsorterna var Pinot noir, Merlot, Syrah, och  Cabernet sauvignon. Dessa druvor har olika karaktär och lämpar sig utmärkt att avsätta olika smak- doft- och färgupplevelser, ett av målen med vinprovningar. Ett annat mål är att befinna sig i goda vänners lag. Om man inte gör det från början öppnas garanterat den möjligheten under kvällens gång. Vid efterföljande lilla måltid, i detta fall kycklingsallad med goda dressingar och pain riche får man chansen att smaka vinerna ihop med mat, Det blir ofta en annan smakupplevelse på de tidigare provade vinerna.

Text o bild BRg


Spännande!! Sonja provar vinet och vi vänta på hennes utlåtande


Lite undervisning - så här gör man röda viner


Lite diskussioner om doft, färg och smak kommer igång


När får man äntligen dricka av det goda?

"PROVA PÅ ISLANDHÄSTRIDNING" 2012-07-22

Är det ingen som vill eller vågar???

Byalaget har som tradition att inbjuda medlemmarna till en "prova på dag" på Carinas och Lennarts underbara islandshästar. Tyvärr var det ingen av byns invånare som som ville prova på i år, varken vuxna eller barn, med ett undantag. En sommarboende familj kom och hade sina vänner inkl. deras tre barn med sig. De ville pröva på en stunds lycka på hästryggen. Lennart hade också satt upp en skylt på Ryngevägen som förkunnade att det är "prova på dag" i Holahög. Två par med barn, det ena paret från djupaste Smålandsskogarna, det andra från Jönköping ville uppleva livet på hästryggen. Det var förresten inte bara barnen som fick rida, även papporna i respektive familj ville visa sina talanger. Tack vare turisterna blev det en lyckat dag ändå. Vi fick dessutom berätta lite om vår by. Kanske presumtiva inflyttare efter denna upplevelse.

Tack Carina och Lennart för att ni ställer upp år efter år

Text och bild BRg


Lennart ser till att de unga ryttarna utrustas på rätt sätt under Carinas överinseende


Viktor på ridtur med pappa Lars som hängde med för säkerhets skull


Duktiga och modiga smålänningar vågade ett försök

FISKETÄVLING FÖR DE YNGSTA

2012-07-22 EFTERMIDDAG KL. 15.00

Samma dag som ridningen, arrangerades också en fisketävling för de yngsta. Klockan 15.00 ställde 8 förväntningsfulla ungdomar upp för att ta reda på vem som hade bäste fiskelyckan. De lyckades att dra upp 82 fiskar av varierande storlek och sort på 90 minuter. Antalet fiskar som var och en lyckades ta upp varierade från 19 som mest till 2 som minst. Ett strålande resultat i totalantalet fiskar.

Text 0ch bild /LL

NYKULLARUNDAN, TEMAVANDRING 2012-07-18


I väntan på Nykullavandringen. Detta handlar om gårdarna och dess invånare från dåtid till nutid

Tema-vandring, hus och gårdar längs ”Nykullarundan”

Vid Vallösa skola samlades den 18/7 ungefär 20 personer.för att få höra lite historia om hus och gårdar längs ”Nykullarundan”. Det var glädjande att se såväl infödda som inflyttade, utflyttade och sommarboende i sällskapet. Eva Kristensson hade samlat fakta och ledde rundvandringen. Speciellt inbjudna var Sonja Engdahl och Stellan Persson. Båda är födda och uppvuxna i Vallösa och är dessutom goda berättare 1).

Det visade sig snart att det bjöds på både historia och historier. Berättarna var kunniga och entusiastiska, och åhörarna bidrog ivrigt med frågor och tillägg. Eva kämpade tappert med att hålla ihop och driva på det pratglada sällskapet som gärna stannade länge vid varje anhalt.

Det berättades exempelvis om Folke Persson på Blåsaberg, som aldrig gick utanför dörren utan slips till flanellskjortan, om Pernilla som gett namn åt Pernillebacken och Pernilleskogen, om Elsa på Nykulla, om uppfinnaren och atleten Anders Nilsson som experimenterade med solfångare och värmepumpar redan på 70-talet , om Otto Ringare.2)  , om Skaggorna och om många fler. Nästan alla hade ök-eller smeknamn, och ofta var dessa namn mera kända än de som stod i kyrkböckerna.

Av Gunnel von Boer, Nykullavägen 69, blev vi inbjudna till att bese trädgården som har lite utöver det vanliga.

Vid träffade också den nyinflyttade familjen på Vallösavägen 42 och fick således ett bra tillfälle att hälsa dem välkomna till byn och till byalaget.

Vandringen avslutades lite senare än planerat, men flertalet deltagare gav sig ändå tid till en eftersits. Per och Maja Kristenssons initiativ att servera kaffe och kakor till denna blev mycket uppskattat.

                                                                                                                                    

1) Fritjof Nilsson, Piraten, har någonstans skrivit ungefär så här: ”En god berättare har mera att säga om en resa Ystad-Tomelilla än en tråkmåns om en världsomsegling.”


2) Otto Ringare hörde till dem som en gång fick göra en mycket efterlängtad ringning. Hans anteckning om detta är gjord med snickarpenna på en bjälke i kyrktornet. ”Fredsringning den 8/5 1945 efter sex års krig i Europa. Kyrkovaktm. Otto Nilsson tjänstgjort i 20 år.” 

Text och bild av Jan Andersson /i Smedjan

 


Sonja minns och berättar


Stellan är en lysande berättare, var klasskamrat med Sonja i Rynge skola när det begav sig.


Eva håller ihop gruppen, berättar och ser till att vi kommer runt i tid före mörkrets inbrott


Spännande diskussioner om händelser på den tiden det begav sig


Ibland hjälptes man åt att kommer ihåg händelserna

TURNING TORSO OCH KALKBROTTET 12-06-30

Utflykt till Turning Torso och Kalkbrottet i Limhamn

Byalaget hade inbjudit till ett besök i Turning Torso i Malmö 2012-06-30.  24 medlemmar hade hörsammat inbjudningen. Från en lägenhet i 37 våningen hade man en fantastisk utsikt över Sundet och en del av Malmö. Sällskapet utnytjade chansen att studera Malmö "en aning från ovan" Man kunde inte låta bli att imponeras av detta mycket säregna bygget. Innan vi lämnade Turning Torso tåg vi möjligheten i akt att ta en liten eftermiddagsfika, innan vi fortsatte till nästa etapp av utflykten, Limhamns Kalkbrott. Dessvärre kunde vi inte komma ner i brottet, eftersom man inte har öppet under lördagar och söndagar. Det hade varit mycket intressant, eftersom det sägs att det finns en speciell flora att beskåda. Vi fick nöja oss med att se även detta "en aning från ovan" Det finns en utsiktsplats där man har bra överblick över hela området.

På sätt och vis är det typisk i vårt land. När Malmö är fullt med turister som vill besöka intressanta platser i staden, då finner de bara skyltar som tala om att det är stängt.

 

Eftersom vi inte kunde komma in i brottet finns det lite fakta i rutan nedanför.

BRg 2012-06-30